Aktualni sat 15. sjednice Županijske skupštine

Date 24.12.2015 | Topic: Vijesti

zupanijska skupstina

PITANJA vijećnice Anice Lenart:

1. Potrošili su se županijski novci za izgradnju nesuđenog rodilišta u Kutini. Sada je već svima jasno da od toga rodilišta ne bude ništa. Zanima me do kuda se otišlo u pregovorima i razmišljanjima što s tako uređenim prostorom, jer sigurno ima dosta mogućnosti i načina da se isti iskoristi na dobrobit svih stanovnika Grada Kutine i okolice.

Odgovarao župan Žinić

Razmišlja se da se uređeni prostor prenamjeni i preuredi za neku od specijalističkih ambulanti, koje Kutini nedostaje ili čak i kao mikrobiološki laboratorij da stanovnici Kutine i okolice ne moraju na takve pretrage u Sisak.

2. Svjesni smo činjenice da se Država, a samim time i Ministarstvo poljoprivrede maćehinski odnosi prema poljoprivredi, te da su Mjere ruralnog razvoja sve samo ne razvojne mjere ruralnih područja, jer su mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz toga programa dobila jedno veliko „NIŠTA”, odnosno vrlo malo, dok su vrhnje opet pokupili „VELIKI IGRAČI”.

S obzirom da sam voditeljica LAG-a i je moj posao velikim dijelom vezan uz Program ruralnog razvoja i usku suradnju s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima imam informacije sa terena da su poljoprivrednici i ostali subjekti ruralnog razvoja vrlo nezadovoljni kriterijima prijava na mjere iz Programa ruralnog razvoja u programskom razdoblju 2014.-2020. Mali broj poljoprivrednika ispunjava kriterije da se može javljati na poticaje, a još manji broj njih iste i ostvari.

Zbog toga veliki broj OPG-ova iz naše Županije polaže velike nade u Poticaje Sisačko –moslavačke županije jer ta sredstva, koliko god ona iznosila, pomažu da krajem godine bar dijelom pokriju svoje troškove te lakše planiraju aktivnosti za slijedeću godinu.

Znamo da su u Proračunu Sisačko-moslavačka županije za 2015. godinu osigurana sredstva za poticaje u poljoprivredi i da je donesena Odluka o raspisivanju javnog natječaja za poticaje.

Zanima me da li će poticaje dobiti svi podnositelji zahtjeva i kada će im isti biti isplaćeni?

Također me veseli i podržavam to što je i u proračunu za 2016. te budućim projekcijama proračunima predviđen iznos za poticanje poljoprivrede, ali i organizacija, koji umrežavaju iste, a među njima su i LAG-ovi.

Odgovarala dožupanica Sinjeri Ibrišević

Pravo na isplatu Poticaja za 2015. ostvarili su svi podnositelji koji su predali urednu dokumentaciju sukladno Odluci o poticajima u poljoprivredi.

Ove godine bilo je 887 zaprimljenih zahtjeva, a iznos traženih poticaja iznosio je 5.099.791,60 kn.

U Proračunu za 2015 godinu je osigurano 3.400.000,00 kn, od toga 2.600.000,00 kn za poticajne mjere u poljoprivredi i 800.000,00 kn za ekološku poljoprivredu. Obzirom je za ekološku poljoprivredu pristiglo zahtjeva u iznosu većem od predviđenog u proračunu, rebalansom smo napravili preraspodjelu sredstava tako da svi podnositelji zahtjeva ostvare poticaje u što većem iznosu.

Sisačko-moslavačka županija će i iduće godine kroz poticaje u poljoprivredi nastaviti kontinuitet pomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poticati one sektore koji su od važnosti za našu Županiju.

Važno je napomenuti da poticaji imaju pozitivan učinak jer na svaku kunu poticaja Sisačko-moslavačke županije poljoprivrednici ulažu 5 kuna vlastitih sredstava što znači da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva ove godine uložila cca 13 miliona kuna vlastitih sredstava.

Pitanje kada će biti isplaćeni poticaji?

Sukladno Odluci o dodjeli poticaja u poljoprivredi sredstva se moraju i biti će isplaćena do 31.12.2015. godine.

Više o sjednici pročitajte ovdje.

This article comes from HSS Kutina
http://hss-kutina.com

The URL for this story is:
http://hss-kutina.com/modules/news/article.php?storyid=6961