Radionica za građanstvo

Date 30.03.2012 | Topic: Priopćenja

radionica energija

održali su radionicu za građanstvo:

„Mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije i

energetska učinkovitost“

u petak 30. ožujka 2012. godine u 19 sati u

ARCUS KLUBU Pučkog otvorenog učilišta Kutina, Stjepana Radića 3.


Radionica se održala u organizaciji Regionalne ekološke udruge „Zeleni Moslavine“, sa slijedećim temama:

· Klimatske promjene – promjene kućnih proračuna?

Domagoj Stjepan Krnjak, prof. biologije

· Mogućnosti korištenja toplinsko fasadnih sustava

Ivica Prskalo, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava (HUPFAS)

· Mogućnosti korištenja solarnih sustava

dr.sc. Ljubomir Majdandžić, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE)

Jesmo li svjesni svoje energetske ovisnosti o nesigurnom tržištu? Znamo li i kako možemo kontrolirati i smanjiti troškove utrošene energije? Možemo li nešto učiniti već sada za budućnost generacija, koristeći obnovljive izvore energije? Što možemo učiniti za očuvanje prirodnih resursa i njihovo racionalno korištenje?

Saznalo se više o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije, energetskoj učinkovitosti i upravljanju energijom u domaćinstvima, poslovnim objektima i proizvodnim pogonima!

U petak 30. ožujka u Arcus Klubu u Kutini održana je radionica „Mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije i energetska učinkovitost“ u organizaciji njemačke zaklade Hanns-Seidel-Stiftung, udruge „Neda Prpić-Gamiršek“ i Instituta za međunarodne odnose. Gosti radionice bili su Marijana Petir, savjetnica na projektu obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost za gradove i općine, te predstavnik njemačke zaklade Hanns-Seidel-Stiftung i Udruge „Neda Prpić Gamiršek“ Darko Till. Također, radionici su prisustvovali predsjednik GO HSS-a Kutina Željko Lenart, te mnogi članovi gradske organizacije HSS-a kao i mladi HSS-a Kutina. Na vrlo zanimljiv način predavači Domagoj Stjepan Krnjak, prof. biologije; Ivica Prskalo- Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava (HUPFAS) i dr.sc. Ljubomir Majdandžić, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (HSUSE) su predstavili javnosti ključna pitanja ušteda energije i praktičnih savjeta, prikazali stanje korištenja obnovljivih izvora energije u svijetu i Hrvatskoj, te istaknuli probleme s kojima se suočavaju svi oni koji se odluče na izgradnju sustava solarnih kolektora, ali i prednosti i mogućnosti takvih sustava.

Domaćin radionice bila je Regionalna ekološka udruga „Zeleni Moslavine“ čija je predsjednica Marija Vizner rekla: „U današnje vrijeme svakodnevnih poskupljenja energenata svatko od nas se zapita kako može uštedjeti i smanjiti potrošnju energije, te na koje načine može racionalnije koristiti prirodne resurse i obnovljive izvore energije. Stabilnost i energetska neovisnost želja je svake samostalne države, no ostvarivanje ovih želja ovisi o nama samima i odlukama na svim razinama, a prvi korak u postizanju toga cilja je zasigurno edukacija i podizanje svijesti o potrebi smanjenja fosilnih goriva i stakleničkih plinova u proizvodnji energije, te povećanje korištenja obnovljivih izvora energije uz smanjenje gubitaka energije“. Veliki interes prisutnih za ovu temu govori o tome da građani Kutine ozbiljno razmišljaju o ovim pitanjima i da su svjesni situacije na nestabilnom tržištu energenata, kao i mogućnostima koje su nam Bogom dane u obilju sunčeve energije, a koja nije iskorištena u proizvodnji energije u Hrvatskoj. Važan ekološki učinak proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije na okoliš i prirodu, te obveze Hrvatske prema potpisanim protokolima i pristupanjem Europskoj uniji, stavlja pred vladajuće vrlo velike i zahtjevne zadatke, ali i nužnost odgovornog ponašanja prema budućim naraštajima.

Fotografije se nalaze ovdje.

This article comes from HSS Kutina
http://hss-kutina.com

The URL for this story is:
http://hss-kutina.com/modules/news/article.php?storyid=487