Gradska organizazija HSS-a Kutine
Dobro došli na HSS Kutina. Registrirajte se
Prijava
Username:

Password:

Remember meLost Password?

Register now!
Glavni izbornik
Vijesti : OBILJEŽAVANJE ROĐENDANA BRAĆE RADIĆ
on 12.06.2013 (904 reads)

1


145. obljetnica rođenja Antuna i 142. obljetnica rođenja Stjepana Radića u njihovom rodnom mjestu Trebarjevu Desnom, malom selu tik uz Savu u hrvatskoj Posavini.

HSS Sisačko-moslavačke županije organizirao je tradicionalno, kao i svake godine do sada, obilježavanje rođendana braće Radić koje se održalo u utorak, 11.lipnja 2013. godine u njihovom rodnom mjestu, Trebarjevu Desnom.

Stjepan Radić rodio se 11. lipnja 1871. godine kao deveto dijete siromašnih seljačkih roditelja u selu Trebarjevu Desnom, koje leži na samoj Savi. Njegovi su roditelji imali jedanaestoro djece među kojima i Antuna, tri godine starijeg od Stjepana a rodio se, 11. lipnja 1868. godine.

Braća Radić, shvaćajući dobro kako su u to vrijeme, na početku 20 st., većina stanovništva bili seljaci, te da je taj seljak branio i obranio domovinu, sačuvao u svojim zadrugama jezik i kulturu, počela se u narodu buditi svijest da braća Radić kao istaknuti članovi zajednice preuzmu glavnu brigu za domovinske odnosno političke poslove i ustanu protiv tuđinske – mađaronske i domaće vlasti, te protiv nepravde više, gospodske klase pod zastavom:»Vjera u Boga i seljačka sloga.»

Antun i Stjepan Radić osnovali su 1904. godine Hrvatsku pučku seljačku stranku koja se danas zove Hrvatska seljačka stranka, a slijedi misao i ideje braće Radić.

Fotografije se nalaze ovdje.

Rating: 0.00 (0 votes) - Rate this News -
The comments are owned by the author. We aren't responsible for their content.
Author Thread
copyright (c) 2006 HSS Kutina - Sva prava zadržana hosting & design by A.D.P.